1 Nisan 2013 Pazartesi

Tereyağlı Örgü Ekmek ( Zopf Bread)




Bahar geldi...Dün sıcaklık 25 dereceydi...Bizde bahçede kahvaltı sezonunu açtık :) Kahvaltı için hazırlıklar başladı bende İsviçre'de yediğim tadını beğendiğim tereyağlı ekmeği (zopf brot) denemeye karar verdim.Çok lezzetli bir ekmek ...sıcakken yemekte ayrı bir güzel :)



Evet malzemelerle başlıyoruz...

3-3/4 cup un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı bal
1 cup ılık süt
4 yemek kaşığı tereyağ

Öncelikle sütümüzü ısıtıyoruz.Maya,bal ve ılık sütü karıştırıp 15 dak.mayalanması beklenir.Un bir kaba elenir.Ortası havuz gibi açılır tuz,yumurtanın beyazı,eritilmiş tereyağ ve mayalı süt karışımı eklenerek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurulur.Hamurun üstü kapatılıp en az 30 dak. mayalanmaya bırakılır.Mayalanmış hamur 2 parçaya ayrılıp uzun 2 şerit yapılır.Şeritler 't' şeklinde karşılıklı yerleştirilir.Karşılıklı olarak önce sağ ve sol kol atılır sonra üst ve alt kol karşılıklı atılıp örgü gibi şekil verilip ucu birleştirilip tekrar mayalanmaya bırakılır.Yumurtanın sarısı sürülüp 200 C derecede 30-40 dak pişirilir.
Afiyet olsun :)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder